Osamaksu

Osamaksu tarkoittaa maksutapaa, jossa maksu suoritetaan ennalta sovituissa erissä. Osamaksu on hyvä vaihtoehto suuremmissa hankinnoissa.

Päivitetty: 14,syyskuu, 2023

Lainaesimerkki: Lainaa 25.000€, korko 5%, maksuaika 5v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 477€, takaisinmaksettava summa 28.607 € sekä todellinen vuosikorko on 5,57%.

Lainaesimerkki: Lainaa 10.000€. Nimelliskorko 4,5%. Laina todellinen vuosikorko 6,1%. Avausmaksu 49€. Takaisinmaksuaika 3v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 10.941€.

Lainaesimerkki: Lainan määrä 5000 €. Nimelliskorko 4,5%. Lainan todellinen vuosikorko 7,61%. Avausmaksu 49€. Takaisinmaksuaika 3v. Lainan ja luottokustannusten yhteismäärä 5587 €.

Lainaesimerkki: Lainaa 6000€, korko 7%, maksuaika 10v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 75€, takaisinmaksettava summa 8960€ sekä todellinen vuosikorko on 8,93%.

Lainaesimerkki: Lainaa 10.000€, maksuaika 5v, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€, nimelliskorko 5,0%, lainan todellinen vuosikorko on 6,24%. Lainan ja lainan kustannusten määrä 11 623€. 

Lainaesimerkki: Lainaa 20.000€, korko 6%, maksuaika 5v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 392€, takaisinmaksettava summa 23.499 € sekä todellinen vuosikorko on 6,73%.

Lainaesimerkki: Lainaa 15.000€, korko 6%, maksuaika 5v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 295€, takaisinmaksettava summa 17.700 € sekä todellinen vuosikorko on 6,92%.

Lainaesimerkki: Lainan määrä 20.000 €. Nimelliskorko 4,5%. Lainan todellinen vuosikorko 5,27%. Avausmaksu 49€. Takaisinmaksuaika 5v. Lainan ja luottokustannusten yhteismäärä 22.726 €.

Lainaesimerkki: Lainan määrä 5000 €. Nimelliskorko 4,5%. Lainan todellinen vuosikorko 7,61%. Avausmaksu 49€. Takaisinmaksuaika 3v. Lainan ja luottokustannusten yhteismäärä 5587 €.

Lainaesimerkki: Lainan määrä 3000 €. Nimelliskorko 4,5%. Lainan todellinen vuosikorko 9,61%. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 3v. Lainan ja sen kustannusten yhteismäärä 3445€.

Olemme vertailleet, kilpailuttaneet ja esitelleet eri lainapalveluita jo vuodesta 2011 alkaen. Voimmekin siis sanoa, että meillä on todella paljon tietoa netissä toimivista lainapalveluista ja heidän lainatuotteistaan. Tähän kokemukseen perustuen olemme valinneet mielestämme 10 nopeinta lainapalvelua, joista esimerkiksi itse aloittaisimme nopean lainan etsimisen. Netissä toimii kymmenittäin muitakin lainapalveluita joista voit hakea lainaa heti tilille. Jos esittelemämme lainapalvelut eivät syystä tai toisesta sovi sinulle, voit aina kokeilla myös muita lainapalveluita.

Palvelumme TOP10-Lainat.fi esittelee mielestämme TOP10 parasta lainaa. Emme siis esittele kaikkia Suomen pankkeja ja lainapalveluita, vaan ainoastaan ne, jotka mielestämme ansaitsevat tulla esitellyiksi. Olemme yhteistyössä joidenkin listalla olevien lainapalveluiden kanssa. Voimme siis saada korvauksena välityspalkkion heille ohjatuista asiakkaista. Tämä välityspalkkion suuruus vaikuttaa listan järjestykseen. Pyrimme pitämään lainapalveluiden tiedot ajan tasalla ja varaamme oikeuden kaikkiin virheisiin.

Osamaksu - joustava tapa maksaa ostoksia

Osamaksulla tarkoitetaan joustavaa maksutapaa kauppahinnan maksamisessa. Ostaja laatii liikkeen kanssa maksusopimuksella, jolla ostettava tuote maksetaan sovituissa erissä. Osamaksusopimusta käytetään hyvin monenlaisten tuotteiden hankinnassa. Osamaksulla voi ostaa esimerkiksi veneen, auton, polkupyörän tai huonekaluja. Periaatteessa osamaksulla voi ostaa, mitä vain jos verkkokauppa tai liike on valmis sopimaan myynnin osamaksulla. 

Osamaksussa ostettavan tuotteen kauppahinta jaetaan osiin, jolloin tuote maksetaan erissä sovittuna takaisinmaksuaikana. Maksuaika on tyypillisesti valittavissa kolmen kuukauden ja 36 kuukauden väliltä. Mitä pidemmän maksuajan osamaksuun valitsee, sen pienempi on kuukausierä. Osamaksusopimuksessa takaisinmaksuaika kannattaa valita oman maksuvaran mukaan. Osamaksuun kohdistuu kuluja ja korkomaksuja, joita tulee maksaa jokaiselta kuukaudelta, mitä osamaksusopimus on voimassa. Osamaksun korko on sopimuskohtainen. 

Osamaksulla voi rahoittaa monet hankinnat

Osamaksu on eräänlaista lainaa, vaikka sitä ei varsinaisesti lainaksi sanotakaan. Osamaksussa solmit sopimuksen, millä summalla ostat tuotteita sekä missä ajassa maksat ostokset takaisin. Osamaksusopimuksesta näet lainat kulut, jotka muodostuvat yleensä avausmaksusta ja käsittelykuluista. Näiden lisäksi osamaksusta maksetaan korkoa, mikä luottosopimuksen mukaan. 

  • Puhelin osamaksulla – Puhelinoperaattorit tarjoavat pitkiä osamaksusopimuksia älylaitteille pienellä kuukausierällä.
  • Auto osamaksulla – Monet autoliikkeet tarjoavat auton ostoon osamaksusopimuksia.
  • Vene osamaksulla – Siinä missä voit saada auton ostoon osamaksun, tarjoavat veneliikkeet veneitä osamaksusopimuksella. 
  • Sähköpyörä osamaksulla – Sähköpyörien hinnan liikkuvat tuhansissa euroissa. Pyörän voi maksaa kätevästi erissä osamaksulla. 
  • Huonekalut osamaksulla – Monet huonekaluliikkeet tarjoavat asiakkailleen osamaksuvaihtoehdon.
  • Verkkokauppaostokset osamaksulla –  Useilla verkkokaupoilla on maksuvaihtoehtona osamaksusopimus. 

Osamaksulla on kätevä maksaa kalliimmat ostokset. Kun tuotteet voi maksaa erissä ei kuukautta kohden tarvitse laittaa kaikkia säästöjään tai ylimääräisiä palkkatulojaan ostosten maksamiseen. Osamaksusopimuksen laatimisen yhteydessä näet, minkä verran osamaksua lyhennetään kuukaudessa ja tarvittaessa maksuaikaa voi joko lyhentää tai pidentää. 

Osamaksu vai laina - vertaile rahoitusvaihtoehtoja

Osamaksu voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun hankintalistalla on kalliimpia tuotteita eikä omilla tuloilla pysty maksamaan kaikkia ostoksia kerralla. Liikkeessä on vaivatonta solmia osamaksusopimus ilman sen suurempaa päänvaivaa. Osa liikkeistä tarjoaa uusille asiakkailleen korotonta osamaksua, jotta päätöksenteko tehtäisiin asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Kannattaa kuitenkin ottaa osamaksun lisäkuluista selvää ennen sopimuksen allekirjoittamista. Myyjällä ja liikkeellä on aina velvollisuus kertoa osamaksurahoituksen mahdollisista korko- ja kulumaksuista tarkemmin asiakkaalle. 

Osamaksun sijaan suuremmat hankinnat voi kattaa vakuudettomalla lainalla. Kulutusluotto on monen lainanhakijan suosima lainatuote, koska lainaa voi saada ilman takaajia tai vakuuksia tilille 1000 eurosta jopa 70 0000 euroon saakka. Lainaa maksetaan takaisin samalla tavoin kuin osamaksua eli erissä kerran kuukaudessa. Kulutusluoton voi hakea jo ennakkoon ennen suurempia hankintoja ja ottaa lainan käyttöön heti, kun sille on tarvetta. Kulutusluoton voi käyttää hyvin samanlaisiin hankintoihin kuin osamaksurahoituksenkin; esimerkiksi autolainaa varten, kodin remontoimiseen, veneen hankintaan, puhelimen tai pyörän ostamiseen sekä moneen muuhun.

Vertaa korkoa ja kuluja - Kilpailuta laina

Korkokuluja vertailtaessa edullisin tapa maksaa ostokset olisi tietenkin maksaa hankinnan kertamaksuna käteisellä, säästöillä tai palkkatuloilla. Läheskään aina tämä ei kuitenkaan ole taloudellisesti mahdollista. Elämässä kaikkiin asioihin ei voi ennalta varautua ja osa suuremmista hankinnoista tulee yllättäen. Tällaisia ovat muun muassa auton hajoaminen ja pesu- tai astianpesukoneen rikkoutuminen. Satojen tai jopa tuhansien eurojen maksavien tavaroiden tai palvelujen maksamiseen ei vain yksinkertaisesti ole varaa. Jos säästössä ei ole tarpeeksi rahaa, mutta hankinta täytyy tehdä nopeasti, kannattaa vertailla eri lainavaihtoehtoja. 

TOP10-lainat ovat listanneet kymmenen parasta lainaa, jotta sinun olisi mahdollisimman helppo löytää itsellesi edullisin ja nopein laina. Jokainen listauksessa oleva lainapalvelu välittää lainahakemuksesi pankeille ja rahoituslaitoksille, jotka myöntävät lainaa ilman vakuuksia jopa 70 000 euroon saakka 1 – 15 vuoden maksuajalla. Lainan kilpailuttaminen tapahtuu jopa yli 25 lainantarjoajan kesken, joten parhaassa tapauksessa voit saada useita lainatarjouksia vertailtavakesi jo muutaman minuutin kuluttua lainahakemuksen täyttämisestä. 

Tällä tavoin lainan kilpailuttaminen on vaivatonta, nopeaa ja pääset heti valitsemaan itsellesi lainan pienellä korolla. Osamaksujen kohdalla tällaista palvelua ei ole käytettävissä. 

Osamaksun ja vakuudettoman lainan korko

Vuonna 2019 syyskuulla vakuudettomiin kuluttajaluottoihin säädettiin korkokattolaki. Kesällä 2020 säädettiin väliaikainen tiukempi korko vakuudettomille lainoille, jota jatkettiin aina vuoden 2021 syyskuuhun asti. Tämän jälkeen palattiin takaisin vuonna 2019 säädeltyyn kuluttajaluottoja koskevaan korkokattoon, jossa kuluttajaluottojen, pikavippien ja joustoluottojen nimelliskorko sai olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainan muut kulut korkeintaan 150 euroa vuodessa. Korkokatto ei kuitenkaan koske osamaksu- tai luottokorttisopimuksia, joissa lainan korko voi olla korkeampikin. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä osamaksusta

Osamaksulla tarkoitetaan, että ostettavan tuotteen kokonaishinta jaetaan pienemmiksi takaisinmaksueriksi. Osamaksusopimuksen laatimisen yhteydessä asiakas solmii luottosopimuksen, jossa määritellään osamaksulle laina-aika ja muut ehdot. 

Pankit tai rahoituslaitokset eivät voi myöntää osamaksua henkilölle, jos hänen maksuvaransa on liian heikko. Osamaksun voi saada, jos luottotiedot ovat kunnossa, tulot palkkatyöstä tai eläkkeestä ovat riittävät ja henkilö on vähintään 18 – vuotias Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva henkilö. 

Kaupat ja liikkeet mainostavat asiakkaille korotonta osamaksua. Toisinaan mainokset tiedot voivat pitää paikkansa. Suosituksena kuitenkin on, että lue osamaksusopimuksen ehdot tarkoin ennen sopimuksen allekirjoittamista. Vertaa osamaksua myös muihin rahoitusvaihtoehtoihin. Vertailun avulla selvität, voitko saada kulutusluoton edullisemmin kuin osamaksun. TOP10-lainat palvelussa voit kilpailuttaa lainasi useiden pankkien ja rahoituslaitosten kesken maksutta nopeasti. 

Osamaksun korko vaihtelee pankeittain. Ennen osamaksusopimuksen hyväksymistä tulee tutustua sopimusehtoihin ja käsittelykuluihin. Vakuudettomia kuluttajaluottoja säädellään korkokattolailla, mutta kyseinen Suomen hallituksen linjaama korkokatto ei koske osamaksu – tai luottokorttikauppoja, joten osamaksun korko voi olla kuluttajaluottoa korkeampi. 

Kyllä, jos eläkeläisellä on riittävät ja säännölliset tulot. 

Kilpailuta ja vertaa lainat TOP10-lainat listauksessa jo tänään. Vertaa lainojen korkoa osamaksusopimusvaihtoehtoihin. Vakuudettomien kulutusluottojen etuna on, että voit käyttää osan lainasta ostoksiin ja osan esimerkiksi lainojen yhdistämiseen. Osamaksussa tätä mahdollisuutta ei ole, vaan maksat osamaksulla vain ne tuotteet, jotka olet ostanut kyseisen osamaksusopimuksen laatimisen yhteydessä. 

TOP10-Lainat.fi
Logo