Luottotiedot

Luottotiedot voi tarkastaa ilmaiseksi kerran vuodessa. Kerromme mitä kaikkea luottotiedoista näkyy ja miten ne voi tarkistaa ilmaiseksi.

Päivitetty: 20,helmikuu, 2024

Lainaesimerkki: Lainaa 25.000€, korko 5%, maksuaika 5v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 477€, takaisinmaksettava summa 28.607 € sekä todellinen vuosikorko on 5,57%.

Lainaesimerkki: Lainaa 10.000€. Nimelliskorko 4,5%. Laina todellinen vuosikorko 6,1%. Avausmaksu 49€. Takaisinmaksuaika 3v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 10.941€.

Esimerkki: Lainaa 15000 €, korko 9,33 % + 3kk euribor, maksuaika 10v ja tilinhoitomaksu 12,50€/kk, kk-erä on 206,05€, maksettava summa 24 712,90€ ja todellinen vuosikorko 11,35 %.

Lainaesimerkki: Lainaa 10.000€. Nimelliskorko 4,5%. Laina todellinen vuosikorko 6,1%. Avausmaksu 49€. Takaisinmaksuaika 3v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 10.941€.

Lainaesimerkki: Lainaa 6000€, korko 7%, maksuaika 10v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 75€, takaisinmaksettava summa 8960€ sekä todellinen vuosikorko on 8,93%.

Lainaesimerkki: Lainaa 20.000€, korko 6%, maksuaika 5v, avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5€/kk, k-erä on 392€, takaisinmaksettava summa 23.499 € sekä todellinen vuosikorko on 6,73%.

Lainaesimerkki: Lainaa 3000 €. Todellinen vuosikorko 9,61%. Avausmaksu 0€. Takaisinmaksuaika 3v. Maksat takaisin 3465 €.

Esimerkki: Lainaa 10 000 €, korko 9,9 %, maksuaika 8 vuotta, kuukausierä on 156,23€, takaisinmaksettava summa 14 998,08€ ja todellinen vuosikorko on 11,4 %.

Esimerkki: Lainaa 10 000 €, korko 9,9 %, maksuaika 8 vuotta, kuukausierä on 156,23€, takaisinmaksettava summa 14 998,08€ ja todellinen vuosikorko on 11,4 %.

Esimerkki lainasta: Lainaa 5000€, Maksuaika 5 vuotta, Todellinen vuosikorko 10,08%, Avausmaksu 30€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 6313€.

Olemme vertailleet, kilpailuttaneet ja esitelleet eri lainapalveluita jo vuodesta 2011 alkaen. Voimmekin siis sanoa, että meillä on todella paljon tietoa netissä toimivista lainapalveluista ja heidän lainatuotteistaan. Tähän kokemukseen perustuen olemme valinneet mielestämme 10 nopeinta lainapalvelua, joista esimerkiksi itse aloittaisimme nopean lainan etsimisen. Netissä toimii kymmenittäin muitakin lainapalveluita joista voit hakea lainaa heti tilille. Jos esittelemämme lainapalvelut eivät syystä tai toisesta sovi sinulle, voit aina kokeilla myös muita lainapalveluita.

Palvelumme TOP10-Lainat.fi esittelee mielestämme TOP10 parasta lainaa. Emme siis esittele kaikkia Suomen pankkeja ja lainapalveluita, vaan ainoastaan ne, jotka mielestämme ansaitsevat tulla esitellyiksi. Olemme yhteistyössä joidenkin listalla olevien lainapalveluiden kanssa. Voimme siis saada korvauksena välityspalkkion heille ohjatuista asiakkaista. Tämä välityspalkkion suuruus vaikuttaa listan järjestykseen. Pyrimme pitämään lainapalveluiden tiedot ajan tasalla ja varaamme oikeuden kaikkiin virheisiin.

Luottotietojen tarkistaminen

Luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa ilmaiseksi. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitää kaksi yritystä; Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Yritysten rekistereistä voi pyytää omat luottotiedot tarkistettavaksi, jos henkilökohtaisen maksuhäiriömerkinnän tiedot haluaa tarkistaa tai haluaa selvittää mahdollisten merkintöjen olemassaolon, poistumisen tai sellaisen syntymisen. Kuka tahansa henkilö ei voi toisen luottotietoja katsoa, vaan luottotiedot voi tarkistaa vain taho, jonka katsotaan lain edellyttämällä tavalla hyötyvän luottotietojen tarkistamisesta. Tyypillisiä tilanteita, joissa luottotiedot mahdollisesta tarkistetaan ovat lainan haun yhteydessä, vuokra-asunnon hankinnan kohdalla, osamaksusopimusta solmittaessa, puhelinliittymän kohdalla sekä työpaikkaa hakiessa esimerkiksi rahoitusalalle. 

Suomen Asiakastieto - Luottotietojen ilmainen tarkistaminen

Suomen Asiakastieto OY:ssä voit käydä ilmaiseksi tarkistamassa luottotietosi kerran 12 kuukauden aikana. Tiedot voi tarkistaa useamminkin, mutta silloin tietojen tarkistamisesta veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Omien luottotietojen tarkistamiseen vaaditaan vanha tunnistautuminen joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ellei sinulla ole käytössä henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia, voit katsoa tarkemmat ohjeet tietojesi katsomiseen Suomen Asiakastieto verkkopalvelusta. 

Luottotietoraportista näet, mitä tietoja sinusta on rekisteriin tallennettu, mistä tai keneltä maksuhäiriömerkinnät ovat tulleet, miten kauan merkintä luottotiedoissa on ja mihin tietojasi on luovutettu. Mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää rekisterissä saa luottotietoihisi koskevaan ilmoituksen vastauksen, tietoja ei saatavilla. Varmuuden vuoksi luottotiedot on hyvä tarkistaa myös toisesta luottotietoja ylläpitävästä rekisteristä, koska osa tiedoista voi olla kirjattuna vain toiseen rekisteriin. 

Omien luottotietojen tarkistamiseen on jokaisella henkilöllä oikeus, mutta laki säätelee tarkoin toisen henkilön luottotietojen katsomista. Tietoja ei rekisteristä luovuteta henkilölle, joka vain uteliaisuuttaan haluaa katsoa toisen luottotietoja. Luottotietoraportin voi saada vain vahvalla tunnistautumisella omaan käyttöön tai tieto voidaan luovuttaa taholle, jonka katsotaan olevan oikeutettu tietojen tarkistamiseen. Tällaisia tahoja ovat muun muassa vuokranantaja ja pankki.  

Bisnode Finland - Luottotietojen tarkistaminen maksutta kerran vuodessa

Bisnode Finland tarjoaa vuodessa yhden maksuttoman kerran tarkistaa luottotiedot. Tunnistautumiseen henkilö tarvitsee omat henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Luottotietorekisteristä näet kenelle tietojasi on luovutettu sekä, onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä. Luottotietojen tarkistamista voidaan esimerkiksi vaatia, kun etsit vuokra-asuntoa, olet menossa rahoitusalalle töihin tai haet lainaa. Luottotiedot tarkistetaan usein myös osamaksusopimuksen laatimisen yhteydessä sekä puhelinliittymän hankinnassa. 

Bisnode Finland on osa Dun & Bradstreet konsernia, joka ylläpitää Suomessa luottotietorekisteriä. Yleensä riittää, että omat luottotiedot tarkistaa vain toisesta rekisteristä, koska tietojen pitäisi päivittyä molempiin, mutta joskus velka voi näkyä vain toisen luottotietorekisterin tiedoissa. Luottotietojen tarkistaminen on ilmaista kerran 12 kuukauden aikana, joten omat luottotiedot on hyvä tarkistaa molempien yritysten rekisteristä. 

Maksuhäiriömerkintää koskeva laki muuttui 1.12.2022 siten, että kun henkilö maksaa maksuhäiriömerkinnästä saadun velkansa kokonaan pois, poistuu merkintä rekisteristä heti, kun yritys saa tiedot velan maksamisesta. Uuden lain myötä myöskään uusi merkintä luottotiedoissa ei vaikuta aikaisemmin saadun merkinnän kestoon. Lakimuutoksen myötä velallinen voi saada maksuhäiriömerkinnän tiedoistaan pois, jos hän pystyy maksamaan velat. Aikaisemmin maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa pysyi 2 – 3 vuotta velan maksusta huolimatta. 

Mikäli saat maksettua velan aikaisemmin kannattaa luottotiedoista tarkistaa noin kuukauden kuluttua, onko merkintä luottotiedoista poistunut. Toisinaan merkinnän poistaminen vaatii omaan aktiivisuutta. Takista luottotiedoistasi, että olet maksanut maksuhäiriömerkintään johtaneen velan kokonaan. Jos velan maksamisesta ei ole tullut tietoa kumpaankaan rekisteriin, ota yhteyttä velkojaan. 

Lainaa luottotiedottomalle

Luottotietojen menetys vaikeuttaa arkea monella tapaa. Henkilön, jolla on tiedoissaan maksuhäiriömerkintä on vaikea saada vuokra-asuntoa, puhelinliittymää, osamaksua, vakuutuksia ja jopa työpaikkaa. Pankit ja rahoitusyhtiöt tarkistavat myös aina ennen lainan myöntämistä henkilön luottotiedot, joten lainaa luottotiedottomalle ei voida myöntää. Osa lainanhakijoista ajattelee, että netistä lainaa voisi saada kevyimmin perustein kuin pankin hakemuksella, mutta tieto ei pidä paikkaansa. Jokainen netissä toimiva lainantarjoaja tarkistaa lainanhakijan luottotiedot ja maksuhäiriömerkintä on selkeä este lainan myöntämiselle. Vasta kun velka on maksettu ja maksuhäiriömerkintä luottotiedoista on poistunut, voi henkilö saada lainaa pankeilta tai rahalaitoksilta. 

Luottotietojen tarkistaminen lainan haun yhteydessä on sekä luotontarjoajan että lainanhakijan etu. Pankin ja rahoituslaitokset eivät halua myöntää lainaa luottotiedottomalle ettei henkilö joutuisi yhä syvempään velkakierteeseen. Toinen syy on, että lainantarjoaja ei voi olla vakuuttunut lainanhakijan maksukyvystä, jos hänellä on maksuhäiriömerkintöjä. Tällöin pankilla ja rahoituslaitoksella on suurempi riski ettei lainanhakijan pysty maksamaan lainaansa takaisin sovitussa ajassa. Lainaa ilman luottotietoja ei myöskään voi hakea yhdessä toisen henkilön kanssa, koska molemmilla osapuolilla tulee olla luottotiedot kunnossa. 

TOP10-Lainat.fi arvostelut - asiakkaidemme kokemuksia

Kun olet hyväksynyt lainan, toivomme että palaisit takaisin sivustollemme ja kertoisit omat kokemuksesi palvelustamme ja siitä lainapalvelusta josta lainaa hait. Monet lainavertailusivustot kirjoittavat lainapalveluista arvostelun, joka perustuu vain heidän omiin kokemuksiin. Me haluamme tietää mitä mieltä asiakkaamme ovat käyttämistään lainapalveluista. Kaikissa lainapalveluissa on varmasti hyvät ja huonot puolensa, mutta palautteiden avulla joukosta erottuu selkeästi ne palvelut, joilla on enemmän hyviä kuin huonoja palautteita.

Jani Oksanen
Jani Oksanen
18.1.2023
Read More
Valmis TOP10 lista helpotti huomattavasti sopivan lainan löytymistä. Kiitos!
Anna Jokinen
Anna Jokinen
17.1.2023
Read More
Selkeä ja helppokäyttöinen palvelu. Sopiva laina löytyi listan avulla todella helposti.
Tiina Mäkelä
Tiina Mäkelä17.1.2023
Read More
Lainan hakeminen oli helppoa, kun tiesi käyttävänsä luotettavia palveluita.
Timo Hietala
Timo Hietala16.1.2023
Read More
Listassa oli useita tuttuja lainapalveluita, joten päätös oli helppo tehdä. Suosittelen!

Kilpailuta laina TOP10-lainat palvelussa

TOP10-lainat ovat listanneet ylhäällä olevaan taulukkoon 10 parasta lainaa. Listaukseen ovat valikoituneet lainapalvelut, joiden toimintaa on luotettu Suomessa jo vuosien ajan, lainanhakuprosessi on koettu turvalliseksi ja nopeaksi. 

Lainapalvelun saama palaute on vaikuttavat myös vahvasti siihen, mitkä palvelut listauksen on valittu. Asiakaskokemukset ja saadut palautteet ovat muokanneet ja tulevat jatkossakin muokkaamaan, miten listaa päivitetään.

TOP10-lainat listauksen tarkoituksena on auttaa lainanhakijaa löytämään itselleen luotettavan lainan kilpailutus ja vertailupalvelun, josta hänellä olisi hyvät edellytykset löytää laina edullisesti ja helposti. Tässä juuri asiakaskokemuksilla on suuri merkitystä, koska ilman niitä emme voisi tietää, miten lainapalvelun hakuprosessi alusta loppuun saakka toimii. 

Näin kilpailutat lainan TOP10-Lainat palvelussa: 

  1. Valitse listauksesta lainapalvelu
  2. Täytä maksuton lainahakemus klikkaamalla kohtaa “Hae nyt”
  3. Halutessasi voit lukea palvelusta tarkemmin kohdasta “Lue lisää”
  4. Pääset tutustumaan lainatarjouksiin jo samana päivänä
  5. Vertaa lainoja ja valitse itsellesi paras laina
  6. Laadi lainasopimus valitsemasi lainantarjoajan kanssa
  7. Laina maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille

Pankit ja rahoituslaitokset tarkistavat lainan kilpailuttamisen yhteydessä luottotietosi. Jos tietosi ovat kunnossa ja täytät hakuvaatimukset, sinulle välitetään lainatarjous. Parhaassa tapauksessa voit saada vertailtavaksesi useita lainatarjouksia. Saat tutustua niihin rauhassa. Vertailtavanasi on muun muassa pankkilainat, kulutusluotot, joustoluotot ja pikalainat.

Jos sopiva lainatarjous löytyy, hyväksyt tarjoukset ja pääset laatimaan lainasopimuksen valitsemasi pankin kanssa. Mikäli sopivaa lainatarjousta tai lainantarjoajaa ei löydy, ei lainan kilpailuttamisesta aiheudu sinulle minkäänlaisia kuluja etkä sitoudu mihinkään. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä luottotiedoista

Suomessa toimii kaksi suurempaa luottotietorekisteriä, joista voit tarkistaa luottotietosi kerran 12 kuukauden aikana ilmaiseksi. Omat luottotiedot voit tarkistaa Suomen Asiakastieto OY:ssä tai Bisnode Finland. 

Omat luottotiedot voi tarkistaa luottotietorekisteristä, joita ylläpitää Bisnode Finland sekä Suomen Asiakastieto Oy. Omista tiedoistasi näet mahdolliset maksuhäiriömerkinnät, mikä taho on ilmoittanut tiedot rekisteriin, ja mistä päivästä ja mihin asti merkintä on voimassa? Tiedot kannattaa tarkistaa molemmista yrityksistä. 

Maksuhäiriömerkintä pysyy luottotiedoissa 2 – 3 vuotta tai niin kauan kunnes velka on maksettu. Maksuhäiriömerkintää koskeva laki muuttui 1.12.2022, jossa määriteltiin, että jos velallinen pystyy maksamaan maksuhäiriömerkinnästä syntyneen velan aikaisemmin, poistuu merkintä kuukauden kuluttua luottotiedoista.

Pankit ja rahoituslaitokset tarkistavat lainanhaun yhteydessä henkilön luottotiedot. Jos henkilöllä on tiedoissaan maksuhäiriömerkintä, ei lainaa voida myöntää. 

Ei voi. Luottotietosi voi tarkistaa vain taho tai yritys, jolla on siihen lain velvoittama oikeus. Ennen vuokrasopimuksen laatimista vuokranantaja voi tarkistaa luottotiedot, myös pankilla on oikeus luottotietojen tarkistamiseen. Työnantajalla on myös oikeus luottotietojen tarkistamiseen, jos työntekijä käsittelee työssään rahaa tai on ylipäätään rahoitusalalla. 

TOP10-Lainat.fi
Logo